S PASIVNO GRADNJO DO NOVE STORITVE IN VEČJE KONKURENČNOSTI

OPIS OPERACIJE:

 

Podjetje se je do sedaj ukvarjalo z različnimi dejavnostmi, ki so že uveljavljene in je trg z njimi sorazmerno tudi že nasičen. Tako smo ponujali gradnjo novih objektov, obnovo in sanacijo starih objektov, fasaderska dela, keramičarska dela, urejanje dvorišč in okolice in drugo.

Po uspešni izvedbi posameznih projektov pasivne gradnje, gradnje z lesom in v Avstriji gradnjo z dryfix sistemom, smo zaznali v teh dejavnostih in načinih dela velik potencial za prihodnje, ki nas bo ponesel nad konkurenco.

Tako želimo z operacijo uvesti naslednje storitve v našo redno ponudbo, in potencialne kupce bolj intenzivno obveščati in promovirati z izvajanjem slednjega:

Pasivna gradnja

V letošnjem letu smo dobili certikat od podjetja Wienerberger Opekarna Ormož d.o.o. za dryfix sistem gradnje in porotherm sistem gradnje, zaradi česar tudi želimo usmeriti svojo poslovanje v pasivno gradnjo, kjer se uporabljajo predvsem naravni in energetsko učinkoviti materiali. Bistvo pasivne gradnje oziroma pasivne hiše je, da je načrtovana in izvedena tako, da s pomočjo notranjih virov in sončne energije pozimi zagotovi skoraj vso potrebno energijo za ogrevanje. V pregretih poletnih dneh pa s pomočjo senčenja in nočnega zračenja zagotavlja znosno temperaturo. Pasivna hiša tako potrebuje zelo malo energije za zimsko dogrevanje in poletno hlajenje. Znotraj pasivne gradnje pa bomo spodbujali predvsem naslednja dva načina gradnje:

Gradnja z lesom

Poslovni subjekt se zaveda bogastva naravnega vira rabe lesa, zato tudi pri gradnji priporoča gradnjo z lesom. Pri uporabi lesa namreč gre za uporabo naravnega materiala, ki ga ni potrebno posebej obdelovati. Še več, les je poleg kamna in gline najstarejši in eden najpomembnejših naravnih materialov, ki se v gradbeništvu uporablja že tisočletja, predvsem v konstrukcijske namene. Les ima pozitivne mehanske lastnosti. Njegove pozitivne lastnosti so: uravnavanje vlage, čiščenje zraka, odsotnost elektrostatičnega naboja, dobra izolativnost in prijetnost na dotik. Glede na lastno maso ima tudi nekajkrat večjo nosilnost kot jeklo in ima najboljše razmerje med toplotno izolacijo in ohranjanjem toplote ter tako znatno vpliva na zmanjšanje stroškov ogrevanja stavb, ki so ognjevarne.

Gradnja z Porotherm Profi Dryfix sistemom

Uporaba porotherm dryfix sistema – gradnja s peno – gre za način gradnje, pri katerem se z porotherm opeko in dryfix lepilom izvaja suha gradnja od temeljev pa vse od strehe. Gre torej za opečna gradnjo, pri kateri se namesto z malto zida s pomočjo posebnega lepila – dryfix, ki se ga nanese s pomočjo pištole. Prednost te gradnje je, da je gradnja tako bolj ekološka, hitrejša in bivalni prostor je veliko boljši, saj ne vsebuje vlage. Tako bo naša naloge svetovanje strankam, da gre v primeru opečne gradnje pri slednjem za najboljšo izbiro. Za gradnjo po tem sistemu je poslovni subjekt dobil certifikat, da je pooblaščen za gradnjo. Kar je vsekakor konkurenčna prednost, saj je potrebno uspešno izvesti nekaj projektov, da se certifikat dobi.

Poslovni subjekt bo tako pri svetovanjih strankam predstavil strankam vse možnosti, ter se potem prilagajal potrebam in željam strankam, in jim bolj podrobno predstavil vsaj eno možnost (gradnje z lesom ali opeko po dryfix sistemu), ter pasivno gradnjo z upoštevanjem še drugih faktorjev (projektantske rešitve arhitekture, konstrukcij, prezračevanja, ogrevanja, osvetljenosti, itd.)  v sodelovanju še z morebitnimi drugimi zunanjimi izvajalci, drugimi podjetji ali podizvajalci. MENGRAD GRADBENIŠTVO prevzame gradnjo, strojne, vodovodne in elektro inštalacije prevzamejo podizvajalci ali druga podjetja, mi pa opravimo potem spet dela notranjih ometov in ploščic. Pri pasivni gradnje bomo tako intenzivno sodelovali tudi z drugimi podjetji in okrepili povezovanje in sodelovanje s podjetji, ki pri svojem delovanju vključujejo in obvladajo pasivne sisteme, obnovljive vire energije in drugo.

S samim projektom pa želimo vse nove storitve še bolj aktivno vnesti v svoje delo, izobraziti na tem področju vse zaposlene, promocijsko in tržno uvesti nove storitve v tržne materiale in tržna orodja (facebook, spletna stran, bilteni, letaki), ter tako samozavestno in suvereno nastopiti na trgu z novo storitvijo v okviru svoje dejavnosti.

OPERACIJA JE SOFINANCIRANA Z STRANI EVROPSKE SKLADA ZA REGIONALNI RAZVOJ